Dr Ridhuan: Kesabaran Umat Islam Ada Had

Umat Islam di negara Malaysia di bawah pemerintahan Kerajaan BN tidak memiliki sebarang hak untuk meluahkan pandangan.

Tatkala Lim Guan Eng, seorang pemimpin kanan pembangkang menyuarakan pendapat mengenai perkataan Allah oleh penganut-penganut bukan-Islam, hampir semua menjerit. Ahli politik, ulamak kerajaan, NGO, dan banyak lagi. Isunya hanya samada orang bukan Islam boleh menggunakan nama ALLAH dalam kitab mereka.

Kemudian, ketika perkataan ‘pariah’ dan ‘keling’ ditebitkan di dalam buku sastera ilmiah Interlok dan kamus rasmi Dewan Bahasa & Pustaka, masyarakat India menjerit kerana perkataan2 tersebut menghina bangsa mereka. Walhal, itulah perkataan2 yang sememangnya digunakan dengan meluas ketika zaman penjajah dahulu.

20130227-154239.jpg

Tetapi pada hari ini, seorang pensyarah dan pendakwah Islam meluahkan pendapatnya bagaimana filem Vishwaroopam (yang di impot dari India) menghina umat Islam serta secara tidak langsung menghasut orang bukan-Islam memandang rendah terhadap umat Islam, MIC (sebuah parti komponen kerajaan Barisan Nasional) yang diketuai oleh anak mantan menteri Samy ‘Tol’ Vellu, memberi tentangan yang hebat terhadap pendakwah saudara baru, Dr Ridhuan Tee Abdullah.

Filem Vishwaroopam, antara lain, menyogokkan persepsi negatif bahawa umat Islam adalah penganas. Bagaimana wanita Islam yang memakai purdah dengan mudah boleh menyorokkan senjata api di dalam pakaian masing2.

Dalam suasana dunia yang ‘ketakutan’ terhadap penganut Agama Islam (Islamophobia), persepsi2 negatif seperti ini dikhuatiri bakal menyemarakkan lagi jurang saling-tidak-mempercayai dalam kalangan masyarakat Malaysia berbilang bangsa.

“Kontroversi filem Vishwaroopam jelas menunjukkan mereka (membuktikan orang India) langsung tidak sensitif terhadap agama rasmi negara ini.” Itulah kesimpulan yang diambil oleh Dr Ridhuan setelah menyenaraikan beberapa contoh bagi menyokong hujah beliau. (Sila baca artikel Dr Ridhuan, di bawah).

Teguran yang mempertahankan kedaulatan serta cara hidup umat Islam boleh menjadi sebuah isu dan kesalahan besar? Adakah ini bermaksud, sebagai agama rasmi negara, lain2 agama berhak menghina dan merendahkan martabat Agama Islam? Tetapi tidak sebaliknya?

Sekiranya penyokong2 BN mempertikaikan bagaimana PAS boleh duduk sekongkol dengan DAP, iaitu sebuah parti yang menolak Islam, rakyat perlu menyoal bagaimana pula BN sendiri boleh duduk sekongkol dengan MIC yang sudah terang dan nyata memperolok2kan serta menghina ajaran Islam.

Sebagaimana firman Allah SWT:

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya.” [Al-Imran:118]

-DM

##########

Kesabaran umat Islam ada had (Artikel Penuh)
Mon, 18 Feb 2013
Dr. Ridhuan Tee Abdullah

Majlis Madrasah India Muslim Malaysia (MIM) memberi maklumat kepada saya mengenai kontroversi filem Vishwaroopam, yang dihentikan penayangannya buat sementara waktu oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), ekoran banyak adegan menghina agama Islam. Malangnya, parti politik India komponen Barisan Nasional (BN), mendesak mahukan filem ini terus ditayangkan kerana pada mereka ia hanya lakonan. Jahil sungguh mereka dalam memahami budaya masyarakat Islam.

Bayangkan jika orang India Muslim tidak tampil ke hadapan, sudah tentu ultra kiasu ini bersorak gembira. Jika ikhlas, sepatutnya merekalah yang tampil ke hadapan memaklumkan perkara ini kepada KDN.

Berikut adalah ringkasan penghinaan yang sengaja dilakukan terhadap agama Islam yang mulia ini. Pertama, umat Islam digambarkan sebagai pengganas. Kedua, Kitab suci al-Quran katakan sebagai rujukan pengganas. Ketiga, pakaian wanita berhijab/purdah tempat menyimpan senjata api dan bom. Keempat, ayat-ayat al-Quran dibaca bagi memulakan aktiviti jahat. Kelima, pengikut Taliban dikaitkan dengan penyembelihan manusia dan keenam, agama Islam digambarkan sebagai agama yang tidak berperikemanusiaan.

Apa tujuan filem ini sebenar? Bagaimana filem ini boleh terlepas? Walaupun KDN telah menarik penayangannya buat sementara waktu, itu bukan bermakna kita perlu berdiam diri dan berbaik sangka dengan mengatakan ia tidak disengajakan? Bagaimana jika kita melakukannya terhadap agama lain?

Difahamkan sebanyak 16 penyuntingan akan dibuat sebelum tayangan semula dilakukan. Siapakah yang menyunting filem ini sebelum ditayangkan? Orang Islam atau orang bukan Islam? Apakah patut mereka dilepaskan begitu sahaja?

Isu agama adalah amat sensitif. Pantang sekali agama Islam dipermainkan dalam apa juga bentuk sekalipun. Contoh, isu kalimah ALLAH, karikatur Nabi Muhammad SAW dan sebagainya. Apatah mempermainkan kitab suci al-Quran. Agama tidak boleh dijadikan bahan gurauan atau sindiran.

Bayangkan selepas ini kita menerbitkan filem menghina agama lain. Tentu kita masih ingat isu peristiwa perarakan kepala lembu suatu masa dahulu. Begitu juga dengan anak muda Melayu yang masih meringkuk di dalam penjara akibat cubaan membakar gereja. Malangnya, apabila anak muda bukan Islam mencampak kepala babi ke dalam surau, maka tidak dikenakan tindakan.

Apabila kena kita, tidak mengapa. Tetapi apabila kena kepada mereka, tidak boleh. Budaya politik rimba apakah ini? Kesabaran umat Islam ada had. Walaupun orang berpecah, itu bukan bermakna bukan Islam boleh mengambil kesempatan sewenang-wenang dan mempermainkan kita.

Pernahkah kita bersungut ketika perayaan Thaipusam? Seminggu sebelum perayaan, seluruh kawasan sekitar Batu Caves sesak. Kenderaan diparkir sesuka hati. Lautan manusia satu warna berhimpun, seolah-olah tidak ada warna lain lagi di negara ini.

Hari ini pergilah ke mana sahaja. Jika dahulu, rumah ibadat dan patung-patung tidak banyak kelihatan meriah. Kalau adanya pun agak suram dan tidak nampak tombolnya. Tetapi selepas PRU 12, keadaan jauh berubah. Mereka mendapat peruntukan sana sini, pusat dan negeri. Rumah ibadat kecil menjadi besar, tombol rendah menjadi tinggi dan berwarna-warni.

Apa yang saya lihat, kita sudah memberi segala-galanya bagi menagih simpati dan undi. Negara ini tidak ada lagi identiti. Agenda Islam dan Melayu entah ke mana. Saya amat yakin jika BN menang sekalipun dalam PRU 13 ini, keadaan tidak ada bezanya dengan apa berlaku hari ini. Kita akan terus menjaga hati orang lain daripada hati sendiri.

Persoalan saya, apakah agenda kita hanya untuk pilihan raya? Kita tidak bertegas dalam melaksanakan agenda negara. Tidak cukup dengan kontroversi filem tersebut, amat meloyakan apabila semua parti komponen BN meramalkan mereka akan menang banyak kerusi yang ditandingi dalam PRU 13. Hairannya, kerusi yang diramalkan menang dan mahukan itu adalah kerusi yang ditandingi kawasan majoriti Melayu.

Mereka mendesak diberikan tambahan kerusi. Jika benar-benar ikhlas, pergilah menawarkan diri bertanding di kawasan majoriti ultra kiasu (Cina). Mintalah kerusi sebanyak mana pun. Tetapi beri laluan kepada orang Islam bertanding di kawasan majoriti Melayu.

Saya cadangkan agar PRU 13, jika kita mahukan sangat orang India bertanding di kawasan majoriti Melayu, carilah kalangan India Muslim seperti KIMMA dan MIM, tetapi bukan mereka yang tidak Islam. Orang Melayu tidak teragak untuk memangkah mereka, tetapi apakah mereka memangkah kita apabila laluan diberikan? Apakah mereka akan menjaga dan menghormati sensitiviti agama Islam. Kontroversi filem Vishwaroopam jelas menunjukkan mereka langsung tidak sensitif terhadap agama rasmi negara ini.

[Artikel diterbitkan oleh Akhbar Sinar Harian]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s